DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 16.02.2018 12:08:20 

Letka Jehnědí

Slet rok 2008

 

 

        Pozvánka na slet 6. září 2008 , něco málo na ukázku

      

      

      

      

      

 

     

Další foto ZDE  

     

 Alespoň něco na ukázku a zároveň prosba kdo z členů i nečlenů má doma fotografie z letošní akce

 prosím o  zaslaní !!!

  Sice pozděj ale přece jen další malá prezentace z výletu na náš slet

vylet_letka.exe (7730 KB)

 

Další fotogalerie v deníku na stránce .

Pár slov a čísel o této akci :

 Sletu se zůčastnilo 180 strojů letadel, motorových rogal a dokonce k nám zavítal i motorový padák

jehož posádku tvořil pár  čechoameričanů .

Programu přihlíželo necelé 2 tisíce  návštěvníků . Prezentace pilotů začala  příletem první posádky a tím jako již tradičně bylo  motorové  rogalo , postupně na plochu dosedaly desítky strojů a některé byly opravdové rarity  na ultralightovém nebi . Ve 13.°°  začal program na ploše  byl připraven kříž  a do jeho středu dopadl první parašutista a tím byl program zahájen .  Postupně v rychlém sledu za sebou  byly ukázky  leteckých modelářů s kontrukčnímy letadly , ozdobou  byl  dvojplošník  pana Češky z Litomyšle , který zalétal  ukázku při které mnoho lidí raděj nedýchalo, aby nerušilo nádnernou ukázkou  skvělé pilotáže. V této chvíli u budovy klubovny byl zahájen i  kulturní program  , dechová kapela Bekras  doprovázející skupinu mažoretek .  Na ploše byly ukázky  pilotáže letadel UL, mnoho pilotů návštěvníkům předvedlo možnosti , které  nabízejí tato letadla . Postupně byl připravován hlavní bod programu - Letecký  cirkus Matina Kindernaye na poli za přistávací plochou je připraveno takzvané spalovací letadlo  ( kostra obalená papírem )  po vlastní ose nebo spíše vrtuli  dorazí skupinka  4 pilotů na historických strojích . Jmenovitě se jedná o Fokkera - p. Jirsák , Albatros - p. Faltus , Bucker - p. Ruzinsky,  a jako poslední letadlo které má  velký vztah k našemu letišti  , bylo na něm postaveno  Camel - p. Šmahel , toliko k letajícím strojům a v neposlední řadě se musím zmínit o nádherně modré bugatce  na které své řidičské umění  ukazoval p.Majzner . Před 17 hodinou  nastala hodina H  byl vyhlášen  souboj v rychlosti mezi  Camelem  ve vzduchu a  bugatkou  na zemi , závod dopadl  nerozhodně . Pan  Mračno , který nás prováděl  s mikrofonem celým programem , začal vyprávět příběh   bitvy, která se začala odehrávat  na poli, Rudý baron ze sveho trojplošníku zapálil kostru zápalného letadla .  Tato ukázka  nalákala návštěvníky k plotům , lemujícím přistávací plochu . Moje pocity byly,  že  jsem se opravdu ocitla  v bitvě druhé světové války , tak to  bylo realistické a skutečné . Ukázka končila nízkým průletem Rudého barona  von Richthofena  s jeho pověstnou vlající bílou šálou. Tímto byl program  celého odpoledne vyčerpán a posádky které se nezůčastnily večerní hangárpárty , odlétaly  domů .

Moje velké poděkování patří jmenovitě panu Mračnovi , který nás prováděl  celým  programem a všem kteří byli v pozadí,  ale bez nich by taková akce byla nemyslitelná .

 Mohu-li soudit tak vše dopadlo na jedničku a přízní k nám bylo nakloněno i počasí , které ukázalo jak na podzim může být krásně .