DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
aktualizováno: 16.02.2018 12:08:20 

Letka Jehnědí

rok 2010 + slet 2010

 

  4.9.2010   tradiční slet UL letadel

  Slet číslo 12 dá se už opravdu napsat tradiční, jen bohužel už dva roky po sobě nám nebylo nakloněno počasí a bylo opravdu šeredně. Každou chvíli se z nebe spouštěly provazy deště, všichni pořadatelé byli promočeni až na kost ( skoro ). Navíc ne jen, že pršelo ale byla i velká zima ( spolužák suše prohlásil, je taková zima, už nebude pršet " Bude chumelit")

Okolo jedenácté hodiny se trochu roztrhala oblačnost a přiletělo zhruba 55 letadel. Byla to pouhá část obrovské návštěvy v roce 2008 kdy na ploše bylo vyrovnáno 193 strojů. Sešlo se i dost modelářů a na stojánce před velkými letadly, byly připravovány velké modely takzvaní obři. Svoje umění ukazoval pan Čéška, Tupec , Dufek a další . Tento slet byl na počest 100 letého výročí aviatiky v Čechách a tak byl pozván i pan Fikejz s modelem Bleriot a také vystoupení přislíbil pan inženýr Kašpar ( v podání pana Máry ) s replikou Bleriota.
Touto dobou v prostoru před klubovnou u hangáru začalo vystoupení malých mažoretek a k poslechu zde hrála dechová kapela. Návštěvníci viděli roztomilé vystoupení maličkých mažoretek, nejdříve tančila jedna skupina v růžových kostýmech a vystřídány byly staršími děvčaty v černém. Hudba byla chvílemi přerušována zvukem motorů, protože na ploše pokračovalo vystoupení ultralightů střídaných obřími modely. Ve chvíli, kdy zrovna přestala hrát kapela tak na heliport za prezentací sedl záchranářský vrtulník EUOROCOPTER a okamžitě se stal velkým lákadlem malých i velkých návštěvníků.
 Jakmile se trochu vyčasilo tak model Bleriota předvedl letovou ukázku, model předváděl p. Šplíchal. Ve chvíli kdy malý Bleriot šel na přistání, se do vzduchu vznesl jeho větší kolega, nyní už ne model ale opravdová replika Bleriota. Bleriot předvedl užaslým divákům skvělou ukázku, tak nějak se létalo před 100 lety, pan Mára byl oblečen v historickém kostýmu takže vše bylo dokonalé.
I přez dešťové přeháňky se odpoledne blížilo ke svému konci, jako poslední návštěvník na ploše přistál nádherný červený dvojplošník Bucker , D - EELE, pilotovaný p. Janem Rudzinskym, sám o něm mluví jako o Elence. Jak se říká třešinka na dortu a nebo to nejlepší na konec, na obloze začalo představení letecké akrobacie, které popíralo všechny přírodní zákony, návštěvníci chvílemi zapomínali dýchat, to když dvojplošník ukazoval některý z prvků akrobacie.
Poslední zamávání křídly a Elenka s Honzou odlétá směrem ke svému mateřskému letišti.
Patřičně zmrzlí návštěvníci zamířili k hangáru, na podiu tam byla už připravená kapela Borsalíno , repertoár byl úplně jiný než dechovka , která už končí a míří k domovu. Venku bude skoro tma a tak je na ploše připraven velkolepý ohňostroj. Ten je na ukončení organizované části a teď už nastupuje zábava v hangáru a hlavně tanec.
I když nám počasí nebylo nakloněno, tak slet dopadl nad očekávání dobře a pomalu se začíná přemýšlet co a jak bude
příští rok na sletu číslo 13.
 

  Další foto ve fotogalerii

 

 


 

 30 . 5. 2010 - zálet Bleriota po havárii , ve večerních hodinách se po nějakém čase opět vznesl letoun Bleriot .

           

         

          --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    29.5. -30.5. 2010

  Závody RC-V2 , už od pátka se na letišti začínají sjíždět závodníci v létání termických modelů větroňů , bohužel předpověď počasí prozatím nevypadá moc dobře , v období dlouhodobých děštů asi děšť bude skoro neustálý . V sobotu ráno jsou zahájeny závody a většina účastníků nejspíše tam někam nahoru poslala úplatek , celou sobotu bylo krásně a většina lidí měla na sobě stopy sluníčka no většinou byl každý opálený a někdo i spálený . Soutěžní lety byl jeden za druhým a tak se v sobotu dařilo naštěstí odlétat většinu . Byla to klika v neděli už lilo jako z konve takž závody byly ukončeny a v moment kdy zrovna nelilo bylo pouze vyhlášení výsledků a odjezdy soutěžících domů .

             

                                                   Šípková Růženka  -vstávej a jdi lítat !!

            

             

                                                                                   První koupání , prý byla voda teplá

          

                                                                       Ochutnávka krupicové kaše

           Pro zájemce kteří chutnali v neděli buchtu s revení tak tady je recept :

              2 skleničky polohrubé mouky

              1 sklenička cukru krystal

              2 vajíčka

              1 šlehačka - nebo stejné množství mléka s rozpuštěným máslem

              půl prášku do pečiva

  Vše dobře promícháme v míse až bude těsto podobně husté jako Krupicová kaše ( ta se podávala den předem ) . Dáme a plech a poházet ovocem - rebarborou a na povrchu pak sypání a upečeme .

  ------------------------------------------------------------------------------------

 16.dubna 2010 tak jako před 100 lety stejné místo - letiště Pardubice stejný čas , chvíli po 7 hodině ranní proběhne motorová zkouška letounu Bleriot XI , po zahřátí motoru začne pojíždět novodobý pan Jan Kašpar - Peter Mára k letištní ploše . Po prvních jako- by nesmělých krůčcích nám Bleriot předvede nádherný let n...ad našimi hlavami . V tuto chvíli si všichni myslí , že se ocitli v době před 100 lety. Každý pouze tiše žasne nad letadlem a nad pilotáží p.Máry . Po chvíli Bleriot sedne , jak se říká po letecku , jako do peřin . Po překontrolování a chvíli odpočinku se Bleriot opět vznese do oblak . Po ukázkových průletech se zase snáší na zem a pojíždí směrem k lidem . Počasí po našem příjezdu na letiště bylo přesné aprílové , ale časem se sluníčko přestávalo skovávat za mraky a zvědavě vykouklo na produkci p.Máry a Bleriota . Tímto nádherným zážitkem bylo zahájeno 100 leté výročí aviatiky v čechách.

Malá ukázka jak to v Pardubicích vypadalo .

       

    

                  

                              

                                                

                                     I pilot je jen člověk - nejnutnější věc sebou do kapsy 

Velké strojení

 

 

 

 

 


 

 

   Ples

 místo konání České Heřmanice dne 6.2.2010  blíží se hodina H  pomalu se začínají scházet návštěvníci ,

kapela ladí nástroje a maličké tanečnice pilují poslední krokové variace na předtančení. Přibližuje se 20

 hodina a náčelník zahajuje ples .  Předtančení a pak se postupně rozproudí skvělá zábava .

            

         

       

        

           

              

             

             

             

              

             

       

 

 

 

 

 


 

  Jízdní řád na ples do Českých Heřmanic   dne 6.2.2010

 

 

Brandýs nad Orlicí  - hotel Jiřička - 18.20 Ústí nad Orlicí -  aut. nádraží - 18.25 
Choceň - Ekomická škola- 18.35  Kerhatice - sokolovna - 18.35
Dvořisko - AZ -18.45 Hrádek -     AZ - 18.40
Vysoké Mýto - autobusové nádraží - 18.55   Džbánov  -  AZ - 18.50
Zaháj - A.Z. Odbočka na Tisovou - 19.10     Voděrady -  AZ - 19.00
Tisová  - AZ - 19.20 Jehnědí -     AZ -19.15
České Heřmanice -19.30 Svatý Jiří -  AZ -19.25
Netřeby -  AZ - 19.40 Zálší -  hostinec - 19.35
  Vračovice -  AZ- 19.40
  Chotěšiny -  AZ -19.45

Štěstí a zdraví v roce 2010.

První letošní vlašťovka foceno 1.1.2010.